Odaberite pravu kuhinju za sebe

Odaberite pravu kuhinju za sebe

Prodaja novih stanova podrazumeva da u objekat nije uključena kuhinja. Naime, obezbeđen je pristup vodi ili struji, odnosno sanitarni čvor, ali elementi nisu tu. To vam daje slobodu da uklopite belu tehniku onako kako vama odgovara. Kreativnost i funkcionalnost ovde je potrebno udružiti, kako biste se prijatno osećali u ovom prostoru.

Dimenzije

Postoje dve mogućnosti kada kupujete kuhinju – da potražite gotove elemente na prodajnim mestima ili da radite one po meri. U svakom slučaju morate ih prilagoditi dimenzijama, koje su raspoložive. Postoje neke uopštene mere, koje možete ispoštovati, kako bi vam u kuhinji bilo udobno. Tako bi sudopera trebalo da bude na vidini od 87 centimetara, a dubina da joj bude 60 centimetara. Radna površina uz sudoperu neka bude najmanje 90 centimetara. Kada kombinujete elemente, razmak između njih neka bude 125 centimetara. Poenta je da vam u kuhinji nije gužva kada je više osoba tu, da lako možete da se snađete i da vam bude prijatno dok radite.

Kako da organizujete elemente?

Najvažnije je da u kuhinji napravite logičan raspored. Dakle, frižider i šporet ne bi trebalo da stoje jedan kraj drugog, ali zato je poželjno da šporet smestite u blizini sudopere. Tu negde obezbedite i mesto za radnu površinu, koja bi trebalo da bude dovoljno prostrana i uvek slobodna za rad. Na nju eventualno možete smestiti espresso aparat, kao njegovu stalnu lokaciju. Ukoliko je kuhinja velika, možete po uzoru na američke kuhinje napraviti šank u sredini, a ukoliko je mala, locirajte na zidu sto na rasklapanje. Obezbedite dovoljno mesta za posuđe i escajg, a ono što često koristite neka vam je uvek na dohvat ruke. Elemente postavite na laminat ili pločice, jer vam je u kuhinji važna higijena i lako održavanje, koje je svakodnevno.

Dodatni detalji

Ako govorimo o funkcionalnosti, aspirator je ono što je veoma korisno, posebno ukoliko nemate prozor. Ukoliko on postoji, zavese će dati poseban ton vašoj kuhinji. Osim njih možete odabrati i venecijanere. Iznad gornjih elemenata možete postaviti rasvetu. U kuhinji su dobrodošli i detalji, kao što su slike ili sat. Možete uključiti čak i neke biljke, začinske ili saksijsko cveće. Jedino je važno da uklopite boje, kako ne bi bilo previše šareno. Bela boja zidova je standardna, ali možete da birate i one koje vam najviše prijaju. Ukoliko je kuhinja vratima odvojena od trpezarije ili dnevnog boravka ne morate toliko da brinete o uklapanju nijansi. Naravno, boja elemenata trebalo bi da bude u skladu sa bojom zidova, a to važi i za pločice.

/redirect.php?i=ODg=&u=aHR0cDovL3d3dy5zcm5lLnJz