Kako da odaberete prave zavese za svoj stan

Kako da odaberete prave zavese za svoj stan

Prostor u kome boravimo u svom domu, odnosno prozori koji se nalaze u njemu, najčešće su ukrašeni zavesama. One služe da nas zaštite od radoznalih podgleda, ali i da budu ukras u našem domu. Ipak, nije svejedno koju ćete zavesu odabrati i zato je važno da pratite određene smernice, kako ne biste pogrešili, a efekat i funkcionalnost bili na najvišem nivou.

Prostor

Kada birate zavesu, prvo mislite o tome za koju prostoriju je namenjujete. Kuće i stanovi koje Novi Sad nudi, kao i svako drugo mesto, imaju najčešće nekoliko različito funkcionalnih prostorija. Tako se savetuje da za dnevnu sobu odaberete zavesu koja se svojom bojom i stilom uklapa u ambijent. Obratite pažnju i na kontraste, odnosno da odaberete jednostavnu zavesu za prostor pun detalja, a šarenu ili naglašeniju za svedene prostore. Birajte prozirne materijale, kako bi vaša soba bila osunčana. Za sobe u kojima spavate namenite zavese koje nisu providne. Neka budu pastelnih boja i neka se uklope sa vašom posteljinom. Kuhinji će najviše odgovarati materijali koji se lako održavaju. Birajte one koji trpe visoke temperature i koje ne upijaju mirise.

Dužina garnišne i zavese

Garnišne su veoma važan faktor, jer utiču na izgled zavese, odnosno da li želite više ili manje nabora. Pravilo je da garnišna bude tri puta duža u odnosu na zavesu, kada želite mnogo nabora. Srednji nivo zahteva dva i po puta dužu garnišnu, dok bi za male nabore zavesa trebalo da bude dva puta duža od nje. Takođe, zavese koje su dugačke utiču na to da prostor izgleda duži, a ujedno ukazuju na visok prostor. One do poda daće vašoj sobi elegantan i klasičan izgled. Ukoliko volite moderniji stil, odaberite one koje se protežu do daske prostora ili malo ispod nje. Kako biste prozor vizuelno učinili širim, zavese vežite.

Osim klasičnih zavesa, od različitih tkanina, postoje i trakaste zavese. Iako su primenjenije za poslovne prostore, mogu se pronaći i u domovima. Njihova prednost je u tome što nije potrebno da ih perete i peglate, a naravno ni da ih skidate i ponovo kačite na garnišne. Tajna je u tome što su plastificirane. Ima ih u raznim bojama i dezenima.

/redirect.php?i=ODg=&u=aHR0cDovL3d3dy5zcm5lLnJz