Zaštitite svoj dom od provalnika

Zaštitite svoj dom od provalnika

Provale i krađe pojava su koja se intezivira za vreme godišnjih odmora, ali to ne znači da je nema i u drugim periodima tokom godine. Provalnici uvek vrebaju pravi trenutak, a u skladu sa svojom veštinom znaju i koje su slabe tačke vaših domova, bilo da su kuće ili stanovi u pitanju. Postoji nekoliko stvari koje možete da uradite, kako biste pokušali da sprečite da vas neko opljačka.

Zaštićena vrata

Prva tačka napada svakako su vrata i na ovaj način se najveći broj provala izvrši. Nema potrebe govoriti da bi uvek trebalo da zaključavate svoja vrata, čak i ako odlazite negde na vrlo kratko, kao što je preko puta, do komšinice ili prodavnice. Da biste imali unapređenu zaštitu koristiće vam sigurnosna vrata. Ona su ojačana metalnim ili čeličnim šipkama, imaju kodirane brave i sistem zaključavanja u nekoliko tačaka, pa čak i više od deset. Naravno, ukoliko niste u mogućnosti da kupite cela vrata, opredelite se samo za bravu.

Zaštićeni prozori

Ovde je prvo pitanje – koliko vam je sigurna stolarija? Ukoliko je starija, a pogotovo ako je od drveta, ranjivija je. Čim budete u prilici, zamenite je. Nikada nemojte spuštati roletne do kraja, jer provalnici prate da se njihov položaj menja, a to im govori da li ste u stanu ili ne. Ukoliko se vaš dom nalazi u prizemlju, obavezno postavite rešetke. A ako imate baštensku garnituru, odnosno nameštaj u dvorištu, ispod nekog prozora, sklonite ga na drugo mesto, kako biste omeli provalnike da lakše dosegnu do prozora koji su visoko postavljeni.

Osvetlite svoj dom!

Svetlo je jedno od osnovnih oružja kada se borite protiv provalnika. Najbolja opcija jeste da postavite reflektore, koji se automatski pale kada se neko nađe u njihovoj blizini. To će dati znak i komšijama da se nešto sumnjivo dešava, pa mogu da priteknu u pomoć. Ne ostavljajte svetlo dok ste na putu, jer ako ne angažujete nekoga da ga povremeno gasi, provalnici će znati da niste u domu. Neka neko obilazi stan, uključuje, isključuje televizor, kao i lampe.

Ono što još možete da uradite kao dodatne mere jeste da obezbedite sefove u koje ćete staviti dragocenosti, da vam neko preuzme svu poštu koja stigne, da fotografišete sve što je vredno u stanu ili kući i da zapišete serijske brojeve predmeta, kao i da nabavite psa, o kome će redovno brinuti komšije, a koji će sprečiti provalnike da priđu, kada čuju lavež.

Lakše ćete se zaštititi u svom stanu, nego kada je iznajmljivanje stanova u pitanju, ali u koliko se ne osećate sigurno, razgovarajte sa vlasnicima stana. To će svakako biti na obostranu korist, pa se ne ustručavajte.

/redirect.php?i=ODg=&u=aHR0cDovL3d3dy5zcm5lLnJz