Odaberite odgovarajuća sobna vrata za svoj dom

Odaberite odgovarajuća sobna vrata za svoj dom

Naš dom, bez obzira da li je kuća ili stan, najčešće ima nekoliko vrata, koja dele prostorije. Retko ko se opredelio da mu prostor bude otvoren. Razlog tome je što vrata služe da nam obezbede privatnost, ali i da budu toplotni i zvučni izolator, da spreče promaju, kao i da budu prepreka širenju različitih mirisa. Osim funkcionalnosti, ona bi trebalo i da izgledaju lepo, kako bi se uklopila u enterijer.

Materijali

Kada birate sobna vrata, birate ih da traju godinama. Ona bi trebalo da budu otporna, jer su često u upotrebi. To se odnosi na otvaranje, zatvaranje, lupanje. Materijali od kojih se prave su drvo, aluminijum, PVC ili kombinacija. Mogu biti furnirana, koristi se i medjapan, kao i melaminske i CPL folije Često je u upotrebi i staklo, ali za vrata koja nisu od spavaće sobe ili kupatila. Važno je i kog su materijala brave, kvake, šarke, štok. Vrata i štok ne moraju da budu od istog materijala. Kvake i šarke se prave od aluminijuma, inoksa, mesinga. Brave se najčešće izrađuju od mesinga ili čelika.

Model vrata

U zavisnosti od veličine prostora u kome živite, da li su u pitanju jednosobni ili trosobni stanovi, možete da odaberete i nekoliko različitih modela vrata. Najčešća su jednokrilna vrata, ali mogu da budu i dvokrilna. Ona najčešće imaju staklo kao kombinovani materijal, pa tako mogu da donesu više svetla u prostorije kao što su dnevna soba ili trpezarija. Tu su i klizna vrata, posebno prigodna za male prostorije. Postoje i ona sa praznim središtem, koja se preporučuju za prostorije gde vam izolacija nije neophodna. Suprotno njima su ona sa čvrstim jezgrom, koja su ispunjena vunom, kartonom ili penom.

 

Vrata i prostor

Veoma je važno da sobna vrata prilagodite enterijeru. To se prvenstveno odnosi na materijal i boje. Izaberite masivno drvo, ukoliko vam je stan luksuzan. PVC materijal je obavezan ukoliko su vam i prozori ovog materijala. Ako je vaš dom pun jarkih boja, neka vrata budu neutralna, a važi i obrnut slučaj. Ukoliko želite da budu dodatno atraktivna, možete da izaberete ona sa gravurama ili ukrasnim lajsnama. Ovo se preporučuje svedenim prostorima, kako ne biste skrenuli u kič. Za veći izgled prostorije, birajte klizna vrata, koja oduzimaju malo prostora.

 

 

/redirect.php?i=ODg=&u=aHR0cDovL3d3dy5zcm5lLnJz