Kako da odaberete pravi stan za sebe?

Kako da odaberete pravi stan za sebe?
Doneli ste odluku – vreme je da sebi obezbedite krov na glavom! I to ne bilo kakav, nego onaj u zgradi u omiljenom delu grada. Koliko god delovalo jednostavna, kupovina stana nikada nije lak posao. Zavisi od mnogo faktora, a najvažniji je onaj koji se tiče vaše sigurnosti, odnosno da li tačno znate šta želite i šta vam je potrebno. Uskladite želje sa mogućnostima i krenite u ovaj svojevrsni šoping!
Zašto odabrati stan a ne kuću?
Prodaja stanova u Novom Sadu, Beogradu, Nišu i drugim velikim gradovima, češća je nego prodaja kuća. Razlog tome je što stan ne zahteva velika ulaganja, bar ne onolika koliko to zahteva kuća. Prostor je možda nešto manji, ali ukoliko vam treba značajan komfor tu su dupleks stanovi. Zgrade se planiraju tako da se nalaze u delovima grada gde vam je sve dostupno, kao i u blizini škola i autobuskih linija. Kuće često mogu da budu udaljene, posebno kada se radi o gradu. Kada je reč o režijama, odnosno plaćanju računa za struju, vodu i komunalne usluge, očekuje se da će u stanu biti nešto niže. Takođe, ukoliko nemate vremena za dodatne obaveze, značiće vam što oko stana nemate okućnicu niti dvorište.
Kako odabrati deo grada?
Ovoj temi bi trebalo da se posvetite u odnosu na godine u kojima kupujete stan. Naime, ukoliko ste student i roditelji su odlučili da im, na primer prodaja stanova u Novom Sadu bude povod za razmišljanje, konsultujte se sa njima gde bi vam najviše prijalo da živite. Da li je to blizu kampusa ili negde u mirnom kraju. Za mlade bračne parove ili porodice sa malom decom važni su delovi grada u kojima vam je dostupan vrtić, a kasnije i škola. Dobro je da u okolini budu parkovi i igrališta. Razmišljajte dugoročno, kako bi vaše dete imalo što više dostpunih sadržaja. Ukoliko ste u poznim godinama, birajte onaj deo grada u kome se osećate najprijatnije, ali i onaj u kome vam je dostupno mnogo toga na malom prostoru – od supermarketa, preko pošte do doma zdravlja.

Koje veličine stan odabrati?
Postoji mogućnost da trenutno imate novca za garsonjeru, a svesni ste da će vam nakon određenog perioda ovaj prostor postati mali. Ne žurite, jer je kupovina stana značajna investicija. U slučaju da planirate samostalan život ili da nakon nekog vremena izdajete stan, garsonjera je dobro rešenje, prvenstveno znog malih troškova. Ukoliko ste tek uplovili u bračne vode i očekujete proširenje porodice, nemojte se ograničiti na stan za dvoje, jer je vrlo moguće da će vas biti i više od troje. U suprotnom sebe možete da dovedete u situaciju da vrlo brzo menjate stan. Birajte dvosobne stanove, pa čak i one sa više soba. Jednoiposobni stanovi pogodni su za dvoje, posebno ako su bliži kavdraturi od 50 metara kvadratnih. Za one kojima je potreban komfor, dupleks stanovi su idelan izbor. U njima praktično mogu da žive dve porodice, jedna iznad druge.
/redirect.php?i=ODg=&u=aHR0cDovL3d3dy5zcm5lLnJz